3. stretnutie rovesníckych mediátorov ZŠ A. Dubčeka v Bratislave

17.04.2016 09:07

3. stretnutie rovesníckych mediátorov v ZŠ A. Dubčeka v Bratislave nieslo v sebe znaky spontánnosti, spolupráce, pohotovosti. Rovesnícki mediátori od 4. ročníka po 8. ročník sa už poznali a aktívne spolupraovali. Pri vytváraní diskusných skupín mali voľnú ruku a prirodzeným spôsobom volili vekovo rozmanité tímy. Debaty boli živé, dynamické, napriek tomu smerovali k dohodám. 

Na stretnutí sme hovorili aj o túžbach detí. Okrem osláv narodenín, túžbe stať sa YouTuberkou, zvíťaziť v kajakoh, mať dobre vychovaného psa, o tešení sa na tábory, dovolenky, prázdniny, deti hovorili aj o túžbe mať pevné vzťahy, byť oporou blízkym. Tešia sa na každú pozitívnu zmenu, aj na ďalšie stretnutie mediátorov. 

Z hodnôt je pre nich dôležitý napríklad rešpekt, tolerancia, trpezlivosť, ale aj láska, radosť, sebavedomie, dôvera, bezpečie, láskavosť, vrelosť, sloboda. 

Na otázku, čo môže spôsobiť smútok spolužiaka, odpovedali aj takto: hádka, bitka, nadávanie, sklamanie, zlá známka, strata niečoho, neúspech. Prejaviť sa to môže plačom vyhýbavosťou, uzavretosťou, že si púšťa stále hudbu, že je naštvaný a pomôcť mu možno utíšením smútku, vypočutím, objatím, dôverou, pozitívnymi myšlienkami (návrhy žiakov).

Rovesníki mediátori si robili reflexiu aj vo vlastných postojoch. O sebe povedali, že sú aj výbušní, cholerickí, ale aj ústretoví, niektorí radi rozprávajú, stoja si za svojim, sú usilovní, majú zmysel pre humor. Majú pocit, že ich kľúčovou črtou je skromnosť, starostlivosť, napísali aj to, že sa im zdá, že nad všetkým niekedy príliš rozmýšľajú. Nemajú radi sebeckosť. Vedia o sebe, že sú čiperní,  ale aj to, že sa vedia rozhodnúť. 

 

 

Späť