Rozhovor s ...Filipom Bučekom

08.08.2019 21:52

 

Filip Buček

 

21 rokov, bývalý rovesnícky mediátor v Spojenej škole v NIŽNEJ, pôsobí v Oravskom múzeu na Oravskom hrade a v školskom roku 2019/2020 bude študovať na Pedagogickej fakulte Trnavskej univerzity - učiteľstvo anglického jazyka a literatúry.

 

1. Prečo a ako si stal na strednej škole rovesníckym mediátorom?

Ako študent v triede plnej chlapcov, ktorí pomaly ale iste dospievali som mal pocit, že získavanie skúseností a poznatkov, ktoré by som mohol využiť v takomto kolektíve, by mohli byť pre mňa veľmi užitočné. Trieda, kde sú iba chalani s rôznymi povahami, rôznymi typmi správania je ako časovaná bomba. Niektorí sú zvyknutí konflikty riešiť pokojne ale iní to majú radšej „ručne-stručne“. Chcel som, aby naša trieda, ktorá už mala aj tak na mále so správaním, preplávala štúdiom najlepšie, ako sa dá.

2. Ktoré vlastnosti považuješ za kľúčové pre rovesníckeho mediátora?

Dobrý mediátor, i keď začiatočník, by mal byť v prvom rade spravodlivý a vedieť sa pozerať na udalosti s nadhľadom. Prvý krok v riešení akéhokoľvek problému je neutrálny postoj. Aj keď sa jedná o konflikt typu „kamarát kontra nepriateľ“.

3. Aký by mal byť podľa Teba lektor rovesníckej mediácie? Ako by mal komunikovať s mladými ľuďmi, aby si získal ich rešpekt?

Všetko závisí od toho, s akým typom kolektívu lektor pracuje. Je veľmi ťažké odpovedať na túto otázku, ale myslím si, že ak je priateľský, nič nepokazí.

4. Na čo si v súvislosti s našimi stretnutiami spomínaš najviac?

Najviac mi v pamäti utkvelo cvičenie, kde bolo úlohou naučiť sa vnímať konflikt, ako udalosť. Vnímať všetko, čo sa dialo v okolí. Zvuky, prostredie, zúčastnené osoby. Všetko tieto aspekty vedia výrazne ovplyvniť vyvrcholenie konfliktu. Veľmi často sa stáva, že v konflikte 2 osôb zohráva najväčšiu rolu práve ich okolie. Od priateľov, kolegov či kamarátov, zlé počasie, zdravotné problémy a pod.

5. Využívaš mediačné zručnosti aj v súčasnosti?

Určite áno. I keď to nie je vo forme spoločného sedenia za okrúhlym stolom, ale myslím, že na akýkoľvek konflikt, ktorý sa stane v práci alebo doma, sa viem pozerať zo strany neutrálneho pozorovateľa a viem (dúfam) pomôcť pri jeho riešení, ak keď si to jednotlivé strany často krát neuvedomujú.

 

Späť